Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Aanvragen of verlengen

Voor het U-pasjaar 2023-2024 kun je de U-pas aanvragen tot en met 27 mei 2024. Aanvragen die op die datum niet compleet zijn worden niet meer behandeld voor het huidige pasjaar. Aanvragen die wij na 27 mei 2024 ontvangen, leiden tot een eventuele toekenning van de U-pas 2024-2025.

Aanvragen

Heb je de inkomensnorm gecheckt en val je binnen de norm, vraag dan hier je U-pas aan voor jou en je gezinsleden. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je binnen uiterlijk 5 werkdagen de pas in huis. Je kunt deze direct gebruiken tot en met 30 juni 2025.

Vraag hier je U-pas aan

Verlengen

Heb je al een U-pas en wil je deze voor volgend jaar verlengen? Check dan de inkomensgrenzen. Gooi je oude pas niet weg! Je krijgt geen nieuwe pas als je aanvraag wordt goedgekeurd. Je kunt je huidige U-pas dan ook in het volgende pasjaar gebruiken.

Verleng hier jouw U-pas

Veelgestelde vragen

Je verlenging regel je het snelst in je Mijn U-pas account. Heb je nog geen Mijn U-pas aangemaakt? Klik dan rechtsboven op 'Inloggen' en klik op ‘Meld je aan’. Maak een account aan met je pasnummer en geboortedatum. Het pasnummer vind je achterop de pas.

Log dan in op je Mijn U-pas via de website of de App en klik op de knop ‘Verleng’ direct onder jouw pas.

Controleer je gegevens (en die van je gezinsleden) en wijzig deze indien van toepassing. Upload het nieuwe inkomensbewijs. (Bijv. Jaaropgave 2023). De overige geldende inkomensbewijzen vind je [onder de veelgestelde vragen](www.u-pas.nl/veelgestelde-vragen): ‘Wat zijn geldige bewijsstukken van mijn inkomen?’ op de website.

Ga naar het contactformulier en kies voor het onderwerp 'missende gezinsleden'. Vul de gevraagde gegevens in.

Open het contactformulier

Jij (en je gezin) kunt in aanmerking komen voor een U-pas, wanneer je inkomen valt onder de inkomensgrens uit het schema hieronder. De inkomensgrens is afhankelijk van je gezinssamenstelling:Let op!

 • Ben je toegelaten tot Wet Schuldsanering Natuurlijk Personen of een minnelijke schuldregulering, waardoor je inkomen lager is dan de in het schema aangegeven inkomensgrens? Dan kun jij (en je gezin) in aanmerking komen voor een U-pas.
 • Is je inkomen de laatste drie maanden tot onder de inkomensgrens gedaald? Dan kun jij (en je gezin) in aanmerking komen voor een U-pas.
 • Heb je blijvend moeite met rondkomen? Bijvoorbeeld door aanhoudende, hoge lasten of bijzondere omstandigheden. Dan kun jij (en je gezin) in aanmerking komen voor een U-pas.

  Vraag de U-pas hier aan, daar zie je welke inkomensbewijzen je moet meesturen bij je aanvraag.
Vraag de U-pas aan

Ja, wij kijken bij beoordeling van de aanvraag naar het inkomen van het jaar voorafgaand aan het U-pasjaar. Vraag je een U-pas aan voor het pasjaar 2024-2025, dan stuur je ons de jaaropgave(n) van 2023.

Let op! Voor het beoordelen van de U-pas aanvraag of verlengingsaanvraag moet je de jaaropgave(n) van een werkgever en/of uitkeringsinstantie bijvoegen. Dit zijn geldige bewijsstukken van inkomen. Een inkomensverklaring van de Belastingdienst geldt niet als geldig inkomensbewijs.

Onder je inkomen valt salaris, maar ook een uitkering, AOW, aanvullend pensioen, inkomsten uit eigen bedrijf of partneralimentatie.

Als bewijs van je inkomen geldt:

 • Een kopie van de jaaropgave(n) van je salaris
 • Een kopie van de jaaropgave(n) van je uitkering (WW, ZW, WIA, WAO, WGA, Wajong)
 • Een kopie van de jaaropgave(n) van je AOW-uitkering of pensioen (AOW én aanvullend pensioen)
 • Als je als zelfstandige werkzaam bent: de meest recente/definitieve belastingaanslag en een ingevulde belastingaangifte of jaarrekening 2023
 • Als je partneralimentatie ontvangt: kopieën van bankafschriften met de ontvangen alimentatie van de laatste drie maanden
 • Heb je geen van bovengenoemde en sinds kort (variabele) inkomsten, stuur dan de laatste 3 inkomensbewijzen/ loonstroken mee.