Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Tegoed besteden

Is je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je een tegoed op je U-pas. Je kunt het tegoed het hele U-pasjaar gebruiken. Het pasjaar loopt van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025. Heb je aan het einde van deze periode nog tegoed over? Dan vervalt dit.

Veelgestelde vragen

De hoogte van je tegoed is afhankelijk van de gemeente waar je woont en je leeftijd. In onderstaande tabel zie je de actuele U-pastegoeden. Je actuele tegoed, en waaraan je het eventueel al hebt besteed kun je zien in Mijn U-pas.

Ga naar Mijn U-pas

Nee, je tegoed is beschikbaar gedurende het U-pasjaar. Het pasjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni van het daaropvolgende jaar. Heb je aan het eind van deze periode nog tegoed over? Dan vervalt dit.

De tegoeden van alle kinderen binnen één gezin mogen bij elkaar worden opgeteld. Dit heet het gezinstegoed. Ieder kind krijgt een eigen U-pas, maar het beschikbare tegoed kan besteed worden aan alle kinderen in het gezin. Je mag de tegoeden dus bij elkaar optellen (combineren). Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een duurdere schoolreis en/of lidmaatschap van een sportvereniging te betalen uit het U-pastegoed. Het tegoed van de ouder(s) en 18+'ers binnen het gezin blijven strikt persoonlijk.

Meer informatie

Alleen kinderen wonend in de gemeente Utrecht kunnen een computer, laptop of tablet aanschaffen met het U-pastegoed. Je koopt deze in de computerwinkel of via de school die je vindt in het U-pas aanbod.

Voor kinderen die wonen in de gemeente Utrecht met een geldige U-pas zijn er geen regels voor het kopen van een laptop, computer of tablet met het tegoed. Je hoeft dus geen rekening meer te houden met hoe vaak je iets mag kopen, leeftijdsgrenzen of een maximum bedrag. Ook mag je het tegoed van de kinderen binnen het gezin bij elkaar optellen om zo een duurdere computer of laptop te kopen. Meer informatie over het gezinstegoed vind je hier.

Ook mag een reparatie en/of onderhoud aan de computer, tablet of laptop van Utrechtse kinderen tot en met 17 jaar worden betaald met het kind- en/of gezinstegoed. Ook kun je bepaalde accessoires, randapparatuur en programma’s te betalen die nodig zijn voor het goed functioneren van de computer. Denk aan een muis(mat), een oplader, een headset, een beeldscherm, een toetsenbord, een printer, een laptoptas, een screenprotector, uitbreiding van het geheugen eb de installatie van programma’s en/of apps.

Let op: de aanschaf van ‘game’ accessoires, zoals een controller, zijn niet toegestaan.

Voor kinderen wonend in De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht is de werkwijze voor de aanschaf van een computer, laptop of tablet anders. In De Bilt, Houten en IJsselstein gaat dit via de lokale Stichting Leergeld en in Stichtse Vechtse Gaat dit via het Kindpakket van de gemeente Stichtse Vecht.

Alleen kinderen die wonen in de gemeente Utrecht kunnen een fiets kopen bij een van de partners van de U-pas. Voor kinderen wonend in Utrecht zijn er geen regels voor het kopen van een fiets met het tegoed. Je hoeft dus geen rekening te houden met hoe vaak je iets mag aanschaffen, leeftijdsgrenzen of een maximumbedrag.

Ook mag er reparatie en/of onderhoud aan een fiets van Utrechtse kinderen tot en met 17 jaar worden betaald met kind en/of gezinstegoed en kun je met het tegoed accessoires betalen. Denk aan een slot, een verlichtingssetje, een fietsbel, snelbinders, een fietspomp, een fietshelm, een telefoonhouder en een bandenreparatiesetje.

Let op: Je keunt met het tegoed geen fietskleding, fietstassen of fietskratjes betalen.

Voor kinderen wonend in De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht werkt het anders. In De Bilt, Houten en IJsselstein kun je een fiets aanschaffen via de lokale Stichting Leergeld en in de gemeente Stichtse Vecht kun je een fiets aanschaffen via de Declaratieregeling Huisraad van de de gemeente.