Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Hoe werkt het?

Met de U-pas kan het hele gezin meedoen aan sportieve en culturele activiteiten en krijg je korting bij o.a. musea, bioscopen en toeristische attracties.

U-pas aanvragen of verlengen

Ieder jaar krijgen inwoners die een uitkering ontvangen van de gemeente de pas automatisch toegestuurd. Inwoners kunnen ook een U-pas aanvragen of verlengen als het gezamenlijk bruto inkomen binnen bepaalde inkomensnormen valt.

Meer informatie

Tegoed besteden

Op je U-pas staat een tegoed wat je bij partners van de U-pas kunt besteden. Je kunt zowel met je fysieke pas als je digitale pas betalen bij de U-paspartners. Let op: je kunt alleen OV-saldo laden met je fysieke U-pas.

Meer informatie

Download de app voor Apple

Bezoek de AppStore en download de U-pas app.

Download de app

Download de app voor Android

Bezoek de Google Play Store en download de U-pas app.

Download de app

Veelgestelde vragen

Neem contact met ons op via het contactformulier. Je krijgt dan snel antwoord op je vraag. Of bel ons op op 088-6006300. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Voor al je vragen kun je natuurlijk ook terecht op de contactpagina of bekijk de veelgestelde vragen.

De U-pasbalie is drie dagen per week open! Op maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 uur tot 13:00 uur. Je vind de U-pasbalie op de begane grond in het Stadskantoor:

Adres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Naar de contactpagina

U-pas automatisch thuisgestuurd
Heb je een uitkering van de gemeente? Dan krijg je de U-pas automatisch. En hoef je geen aanvraag te doen of de U-pas te verlengen.

U-pas zelf aanvragen

  • Inwoners van de gemeente De Bilt die een uitkering (Participatiewet, IOAW/IOAZ, Bbz) ontvangen;
  • Inwoners van de gemeenten Utrecht, De Bilt, IJsselstein, Stichtse Vecht en Houten met een gezamenlijk bruto jaarinkomen tot 125% van het sociaal minimum;

Wil je een aanvraag doen of je U-pas verlengen? Dan mag je bruto inkomen (dat is het inkomen waarover je belasting betaalt) niet hoger zijn dan de bedragen die hieronder staan:

  • Wanneer je bent toegelaten tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen of een minnelijke schuldregeling, waardoor het inkomen lager is dan de door de eigen gemeente gestelde inkomensgrens;
  • Wanneer je inkomen de laatste 3 maanden is gedaald is tot onder de door de eigen gemeente gestelde inkomensgrens;
  • Wanneer je door bijzondere omstandigheden hogere kosten of schulden hebt waardoor je besteedbaar inkomen onder de door de eigen gemeente gestelde inkomensgrens valt;
  • ZZP’ers/ondernemers met een gezamenlijk bruto jaarinkomen tot door de eigen gemeente gestelde inkomensgrens (in de beoordeling wordt getoetst op winst uit onderneming voor ondernemersaftrek).

Blokkeren
Ben je je U-pas kwijt? Blokkeer deze dan eerst in 'Mijn U-pas', zodat niemand anders gebruik kan maken van jouw tegoed. Heb je geen ‘Mijn U-pas’ en ben je ook niet in staat er een aan te maken? Dan geef je zo snel mogelijk via het contactformulier aan ons door dat je je U-pas kwijt bent. Kies als onderwerp: 'U-pas verloren/gestolen/kapot'.

Deblokkeren
Heb je je pas weer gevonden (voordat je een nieuwe pas hebt aangevraagd)? Dan kun je deze deblokkeren door via het contactformulier een bericht te sturen met een foto van de voor- en achterkant van de pas. Vermeld daarnaast je volledige naam, adresgegevens en geboortedatum. Kies als onderwerp: 'U-pas verloren/gestolen/kapot'.

Nieuwe pas aanvragen
Heb je je pas niet teruggevonden? Dan kun je voor € 5,- een vervangende pas (duplicaatpas) aanvragen via het contactformulier. Kies als onderwerp: 'U-pas verloren/gestolen/kapot'. In het bericht vermeld je de gegevens van de pashouder(s) voor wie je een vervangende pas aanvraagt:

  • Geboortedatum
  • Adresgegevens
  • U-pasnummer (deze vind je in Mijn U-pas)
    De kosten voor een duplicaatpas kun je alleen uit je U-pastegoed betalen. Heb je minder dan € 5,- op je U-pas staan? Dan kun je alleen een vervangende pas aanvragen, zodra je je nieuwe U-pastegoed hebt.
Open het contactformulier

De hoogte van je tegoed is afhankelijk van de gemeente waar je woont en je leeftijd. In onderstaande tabel zie je de actuele U-pastegoeden. Je actuele tegoed, en waaraan je het eventueel al hebt besteed kun je zien in Mijn U-pas.

Ga naar Mijn U-pas

Let op: je pas is niet te gebruiken voor online aankopen. Kies een activiteit of actie uit het U-pasaanbod waar je de U-pas voor wilt gebruiken. Je kunt zowel met je fysieke U-pas als je digitale U-pas in de U-pas app naar de aanbieder van de activiteit of actie. Met je U-pastegoed betaal je het af te rekenen bedrag (wanneer dit op je U-pas staat) of een deel daarvan. Indien nodig betaal je het restant met pin of contant bij. Bekijk je tegoed en uitgaven via jouw 'Mijn U-pas'.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem contact met ons op

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste acties en het laatste nieuws.

Aanmelden