Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kindtegoed & gezinstegoed

Ja, kinderen tot en met 17 jaar krijgen een eigen U-pas op basis van het inkomen van hun ouders. Kinderen van 18 jaar of ouder vragen zelf een U-pas aan.

Het is belangrijk dat je in je aanvraag je hele gezin, dus alle kinderen onder de 18 jaar, meeneemt.

Alleen kinderen wonend in de gemeente Utrecht kunnen een computer, laptop of tablet aanschaffen met het U-pastegoed. Je koopt deze in de computerwinkel of via de school die je vindt in het U-pas aanbod.

Voor kinderen die wonen in de gemeente Utrecht met een geldige U-pas zijn er geen regels voor het kopen van een laptop, computer of tablet met het tegoed. Je hoeft dus geen rekening meer te houden met hoe vaak je iets mag kopen, leeftijdsgrenzen of een maximum bedrag. Ook mag je het tegoed van de kinderen binnen het gezin bij elkaar optellen om zo een duurdere computer of laptop te kopen. Meer informatie over het gezinstegoed vind je hier.

Ook mag een reparatie en/of onderhoud aan de computer, tablet of laptop van Utrechtse kinderen tot en met 17 jaar worden betaald met het kind- en/of gezinstegoed. Ook kun je bepaalde accessoires, randapparatuur en programma’s te betalen die nodig zijn voor het goed functioneren van de computer. Denk aan een muis(mat), een oplader, een headset, een beeldscherm, een toetsenbord, een printer, een laptoptas, een screenprotector, uitbreiding van het geheugen eb de installatie van programma’s en/of apps.

Let op: de aanschaf van ‘game’ accessoires, zoals een controller, zijn niet toegestaan.

Voor kinderen wonend in De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht is de werkwijze voor de aanschaf van een computer, laptop of tablet anders. In De Bilt, Houten en IJsselstein gaat dit via de lokale Stichting Leergeld en in Stichtse Vechtse Gaat dit via het Kindpakket van de gemeente Stichtse Vecht.

Alleen kinderen die wonen in de gemeente Utrecht kunnen een fiets kopen bij een van de partners van de U-pas. Voor kinderen wonend in Utrecht zijn er geen regels voor het kopen van een fiets met het tegoed. Je hoeft dus geen rekening te houden met hoe vaak je iets mag aanschaffen, leeftijdsgrenzen of een maximumbedrag.

Ook mag er reparatie en/of onderhoud aan een fiets van Utrechtse kinderen tot en met 17 jaar worden betaald met kind en/of gezinstegoed en kun je met het tegoed accessoires betalen. Denk aan een slot, een verlichtingssetje, een fietsbel, snelbinders, een fietspomp, een fietshelm, een telefoonhouder en een bandenreparatiesetje.

Let op: Je keunt met het tegoed geen fietskleding, fietstassen of fietskratjes betalen.

Voor kinderen wonend in De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht werkt het anders. In De Bilt, Houten en IJsselstein kun je een fiets aanschaffen via de lokale Stichting Leergeld en in de gemeente Stichtse Vecht kun je een fiets aanschaffen via de Declaratieregeling Huisraad van de de gemeente.

Kinderen in Utrecht, De Bilt, IJsselstein, Houten en Stichtse Vecht kunnen hun U-pastegoed gebruiken voor het betalen van schoolactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een schoolreisje, kamp en de vrijwillige ouderbijdrage.

Het gaat om activiteiten voor scholieren op de basisschool en de middelbare school. Hoe dit werkt?:

  • De school organiseert de activiteit;
  • Je overlegt met de school hoeveel tegoed je wilt gebruiken voor schoolactiviteiten;
  • De school declareert het afgesproken bedrag op de U-pas van je kind door deze te scannen;
  • Het bedrag wordt op je tegoed ingehouden. Je vindt het resterende tegoed terug in 'Mijn U-pas'.

Ieder kind krijgt een eigen U-pas, maar het beschikbare tegoed kan worden besteed aan alle kinderen in het gezin. Je mag de tegoeden dan dus bij elkaar optellen (combineren). Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een duurdere schoolreis en/of lidmaatschap van een sportvereniging te betalen uit het U-pastegoed.

Meer informatie over het gezinstegoed

De hoogte van het gezinstegoed hangt af van waar je woont hoe oud je kind(eren) is/zijn. Bekijk de speciale pagina over het gezinstegoed voor de actuele tegoeden. Je mag de tegoeden van je kinderen bij elkaar optellen (combineren). Let op: het volwassen tegoed blijft strikt persoonlijk en kun je dus niet voor je kind inzetten.

Meer informatie over het gezinstegoed

Alle bij de U-pas aangesloten gemeenten bieden mogelijkheden voor het aanvragen van extra kindtegoed.

Bekijk de mogelijkheden per gemeente

Alle bij de U-pas aangesloten gemeenten bieden mogelijkheden voor het aanvragen van extra kindtegoed. Bekijk de mogelijkheden voor het aanvragen van extra kindtegoed op de pagina over het extra kindtegoed.

Bekijk de extra kindetgoed-pagina

Ga naar het contactformulier en kies voor het onderwerp 'missende gezinsleden'. Vul de gevraagde gegevens in.

Open het contactformulier